holding hands 500

 

Een doula (spreek uit: doela) is oud-Grieks voor “dienende vrouw”. Je kunt haar het beste omschrijven als een zwangerschaps- en bevallingscoach. Het is een ervaren en kundige vrouw, die aanstaande ouders op een niet-medische manier ondersteunt tijdens de zwangerschap, de geboorte van hun kindje en in de periode er na. Zij wijkt gedurende de hele bevalling niet van de zijde van de barende vrouw.

Gedurende de laatste 34 jaar heb ik vele vrouwen gesteund in hun baringsproces. Thuisbevallingen, ziekenhuisbevallingen, waterbevallingen, eerste baby, tweede baby, bevallen na een keizersnede, gecompliceerde en gemakkelijke geboortes. Sommige vrouwen wilden een natuurlijk proces, gebruik van de zwaartekracht of een onderwatergeboorte, anderen wilden pijnstilling in het ziekenhuis. Sommigen waren vol vertrouwen, anderen waren bang of onzeker.

De geboorte van een kind is een lichamelijke, emotionele en spirituele ervaring, die diep en langdurig doorwerkt in het leven en functioneren van zowel moeder als kind. Mijn werk is om jou en je partner daar waar nodig te ondersteunen; fysiek, mentaal en emotioneel. Door het gebruik van (drukpunt)massage, warm water, liefdevolle steun en wisselende houdingen en aanmoediging is pijnverlichting mogelijk.

Als jullie met een positief gevoel kunnen terugkijken op de geboorte van jullie kindje is mijn doel bereikt.

 

Een uitgebreid artikel uit het Parool over het werk van een doula vind je hier: Doe mij een doula

Een ander artikel uit Trouw laat zien dat een doula kan helpen bij de bevalling: Met doula kiest vrouw voor regie

 

Patricia Vriens | Centrum de Roos | PC Hoofstraat 183, 1071 BW | (+31) 6 43 27 54 93 |