Tijdens de bevalling zelf (die van donderdagavond tot zondagnacht duurde) is ze er steeds bij geweest. Haar kracht was de rust bewaren, luisteren, humor en steeds aangeven waar ik zat. Het lukte mij om de weeën goed op te vangen. Alles kon en mocht, in bad, uit bad, onder de douche, voor de bank, op de bank, etc. Wat vooral krachtig is was de onbevooroordeeldheid die Patricia uitstraalde. Niet de bezorgdheid van een moeder, vader, man, vriendin of de technische kijk van een verloskundige. Ze was erg zacht en daar waar het nodig was.

Roelien.

Amsterdam 2010

Het leek ons fijn om ’n warm persoon bij de bevalling te hebben die ons technisch en emotioneel zou ondersteunen. Dat werd Patricia.

We hebben met haar van tevoren een bedrag afgesproken voor haar begeleiding en dat was het honderdduizend keer waard. De eerste nacht met weeën hebben we thuis, in ons eigen bed, doorgebracht, met Patricia  “slapend” op de bank, vanwaar ze ons telkens gerusstelde en adviseerde. De volgende avond in de ziekenhuiskamer creëerde ze een knusse, intieme sfeer…Ze bracht yogamatten, de gymbal en massage-olie en heeft naast mij ook mijn man gemasseerd. Ze hielp met de communicatie naar de medische staf, zodat mijn man en ik ons volledig on onszelf konden concentreren.  Wat fijn was, is dat Patricia duidelijke ideeën heeft, maar je nooit zou vertellen “hoe het moet”. Ze heeft heel veel respect en laat je vrij.

Patricia heeft samen met mijn man de hele tweede nacht mijn rug, bekken en voeten gemasseeerd. De volgende ochtend bij het persen gaf ze heel rustig goeie tips en mijn dochter van 9 pond is zonder scheuren op een natuurlijke manier geboren.

Ik kijk met heimwee terug naar mijn bevalling. Ik herinner mij geen pijn…alleen maar prachtige intense momenten.

Het was ontspannen, knus, romantisch, grappig, gezellig, onvergetelijk prachtig.

Marije.

Amsterdam

Nu ik alles zo weer heb opgeschreven moet ik je toch echt nog eens heel erg bedanken. Ik ben ervan overtuigd dat het zo anders was gegaan als jij er niet was geweest. Ik was waarschijnlijk weer braaf op mijn rug op het ziekenhuisbed gaan liggen en had alles over me heen laten komen. Nu heb ik het gevoel dat ik actief samen met de weeën (en met jou en Michiel) heb gewerkt, i.p.v. dat alles mij is overkomen. Heel veel dank daarvoor, het heeft niet alleen mijn bevalling mooier (en minder pijnlijk) gemaakt, maar het heeft mij ook veel vertrouwen in mijzelf en mijn lichaam gegeven, iets waar ik als jonge moeder van twee kinderen vast nog wat aan heb de komende tijd…

Anne

Amsterdam, juli 2012

Bij aanvang van de cursus viel meteen de aandacht die Patricia heeft voor het individu en de persoon op. Ze maakt contact en hoort met respect je gevoel en ervaringen aan. Alles mag en is okay. Daartegenover zet ze wel haar eigen ervaringen en die van al haar vrouwen (zo noemt ze ons). Bij het voorstellen ging het ongeveer zo: “Ik ben Rosemarijn, 22 weken zwanger, ik wil een ruggenprik ik vind mijn lijf dik door de zwangerschap”.

In de sessie werd duidelijk dat Patricia met ongelooflijk veel eerbied over het zwangere lichaam sprak. Elke week ging ik meer van mijn lichaam houden als huis voor mijn baby en instrument tijdens het bevallen. Door alle kennis van Patricia en de manier waarop ze met tijdens de oefeningen hielp besloot ik haar als Doula te vragen. Nadat ook mijn man haar had ontmoet en er een wederzijdse klik was, wisten we helemaal zeker: zij mag/moet ons begeleiden.

Rosemarijn  

Amsterdam, September 2010

I just wanted to say thank u for being such a great Doula and even more importantly a friend. I want to say thank u properly soon, but your support during the birth and after really got me through the darkest hours especially with us not having our families and oldest friends nearby. You stood by us and I will never forget it.

Lucy, Christian and Izzy.

 

Patricia Vriens | Centrum de Roos | PC Hoofstraat 183, 1071 BW | 020-618.58.84 |