Nogmaals ontzettend bedankt voor je positieve krachtige en mooie steun. Mede dankzij jou heb ik het vertrouwen in mezelf en mijn lichaam gevonden waar ik naar zocht. Wat begon met 'zeker met ruggenprik, ben er te bang voor' is geëindigd met een krachtige oerbevalling op eigen benen, precies zoals ik het ideaal voor ogen had...precies waar ik van gedroomd had. Ontzettend bedankt.  Dank je wel pracht Patricia! 

Eeke

---------------------
De ochtend was heel goed te doen, iedere keer als ik een wee voelde opkomen ging ik op de yogamatten op handen en knieën zitten, mijn favoriete houding. En ik wilde dat Ralph mijn onderrug masseerde. Die houding wisselde ik af met de andere yogahoudingen die ik geleerd had en over de tafel hangen, het aanrecht, op de wc zitten, over de wc hangen met de klep dicht, op de sportbal zitten, de trap op en af lopen. En diep in- en uitademen.
Ik heb de baarkruk afgewisseld met aan de wenteltrap hangen en op handen en knieën staan. Ik was blij dat ik mocht meepersen, maar vond het ook heftig. Om 7.50 uur, terwijl ik op handen en knieën zat onder aan de trap, is Noa geboren.
Toen ik de foto's van de bevalling met Ralph terug zag, moest ik vreselijk huilen.
Ik kon nu zien wat ik gevoeld had. Mijn oerkracht is zo zichtbaar, ik zie de pijn en mijn kracht. Ik ben enorm trots op mezelf en mijn lichaam.
Ik was ook ontroerd door Ralph zijn blik naar mij, zo liefdevol en aanwezig, vol vertrouwen in mij. Ik heb me enorm veilig gevoeld. Daarom heb ik de kracht gehad om door te gaan tot de laatste perswee.

Barbara en Ralph

--------------------

Lieve Patricia,

Ik had, voordat ik met jouw yogacursus begon, nooit kunnen bedenken dat ik mijn weeën al lopend, stampend, ‘weeëndansend’, galmend, grommend en soms jammerend zou gaan opvangen….Voorheen was mijn idee dat je dat stilletjes in bed zou doen, hooguit met wat getreur…Door jou heb ik geleerd hoe het ook anders kan; om vooral ongeremd het bevallingsproces in te gaan, zonder schaamte en zonder vast te houden aan conventionele ideeën en regels. En misschien nog wel het belangrijkste: zonder angst voor de pijn en met heel veel vertrouwen in mijn eigen lijf en kracht!

Cindy

--------------------


Ik heb gemerkt dat ik, door er in de voorbereiding (de yoga, leren van de bevallingsverhalen van anderen, de partnerlessen, samen met mijn man dingen bespreken en me een eigen beeld vormen van: hoe verhoud ik me tot al die handreikingen, wat wil ík, wat denk ík? ) bewust mee bezig te zijn, ik het in het moment zelf heel erg los hebben kunnen laten en m'n lichaam heb kunnen volgen.

Marieke

---------------------

 

Ik ben heel blij dat ik zo bij mijn eigen gevoel ben gebleven en dat ik mijn lichaam heb laten gaan/ doen.

Op de voorbereiding met de massage van mijn perineum door mijzelf en later door Phil ben ik trots. In die tijd heb ik mezelf opengesteld voor Phil op ook de meest plastische manier die je je kunt voorstellen. En ik kon daarmee voelen dat als ik bij de rek en stretch bleef en ik er naartoe ademde er ineens ontspanning kwam in dat gebied. Dat heeft me vertrouwen gegeven. Met daar bij in mijn hoofd dat de baarmoeder een spier is die zichzelf binnenstebuiten kan keren en met het doorademen dat ik tijdens jouw les heb geleerd. Het verhaal van ga verder dan je vagina, adem door tot je tenen, met het idee dat het kind er UIT moet. Daarmee kon ik heel goed visualiseren wat de weg zou zijn. (ik hoop dat je snapt wat ik bedoel). Verder is het voeten werk voor mij zo belangrijk geweest en het zien waar je grens is en of je daar even kunt bij blijven.

Willemijn

--------------------

Maandag is onze zoon Loed geboren.
De vliezen zijn zondag om 01.30 spontaan gebroken. Om 04.00 uur begonnen mijn weeën. Om 11.30 is de verloskundige geweest en had ik 2 cm ontsluiting.
De weeën werden steeds heftiger en dat gaf me weinig ruimte om op adem te komen.
Ik heb je oefeningen echt gebruikt; leunend naar voren op een stoel en met mijn hoofd rustend in mijn handen. Ook de ademhaling en zelfs de oefening met geluid maken, die we in de laatste les nog gedaan hadden. Dit hielp me echt!!
Toen de verloskundige om 15.00 kwam bleek ik opeens al 8 cm ontsluiting te hebben en zijn we, zoals gepland naar het bevalcentrum gegaan. Ik moest poepen en ben daar op de wc gaan zitten en vervolgens op de baarkruk, maar die vond ik niet fijn. Ik heb toen 20 min onder de douche gestaan. Al snel kwam het hoofdje een beetje te voorschijn en ik voelde het ook weer terug naar binnen gaan. De drang om te persen bleef. De verloskundige wilde haar handschoenen aandoen, maar daar had ze geen tijd meer voor. Het hoofdje kwam al naar buiten en bij de volgende perswee vloog Loed richting de grond. De verloskundige was vreselijk snel in haar reflex en ving hem op. Dit had ze niet verwacht.....Zwaartekracht had zijn werk gedaan : )
Na een half uur ben ik dus bevallen om 15.58. Ik kan alleen maar zeggen dat ik er positief op terug kijk.

Liefs

Annekatrien

---------------------

Ik wil graag nog laten weten dat ik veel heb gehad aan je lessen, alles wat we besproken hebben, en ook de privé partnerles. Ik en ook Remco herkenden veel dingen en voorbeelden die de revue gepasseerd heben. Heel veel dank voor alle support, je hebt duidelijk je passie in het leven gevonden, want ik kan me niet voorstellen dat ieman met meer toewijding en enthousiasme zou doen als hoe jij het doet, echt geweldig…!!

Sabine

---------------------

Lieve Patricia, ik had voordat ik met jouw yogacursus begon nooit kunnen bedenken dat ik mijn weeën al lopend, stampend, “weeëndansend”, galmend, grommend en soms jammerend zou gaan opvangen…Voorheen was mijn idee dat je dat stilletjes in bed zou doen, hooguit met wat getreur…

Door jou heb ik geleerd hoe het ook anders kan; om vooral ongeremd het bevallingsproces in te gaan, zonder schaamte en zonder vast te houden aan conventionele ideeën en regels. En misschien nog wel het belangrijkste; zonder angst voor de pijn en met heeel veel vertrouwen in mijn eigen lijf en kracht !

Cindy

--------------------

Patricia,   Van harte willen wij je bedanken voor al je inzet, de wijze woorden, de steun, het open oor, het delen van je ervaringen, je magische handen en je gloeiend hart.

Je hebt een heel groot deel bijgedragen in ons geloof in onze krachten als man en vrouw en aan ons bewust worden van onze wensen en dromen voor de bevalling, die dan ook in vervulling gingen. Bevallen moesten wij zelf , maar zonder jou en je inspiratie was het zeker niet zo mooi en perfect geweest. Dat zullen wij nooit vergeten!

Verena en Paul

------------------

Nu ben ik op 10 juni thuis bevallen en het was een fantastische bevalling, niet dat het geen pijn heeft gedaan, integendeel! Maar ik heb wel de endorfine en oxytocine goed in mijn lichaam gevoeld. De cursus die je hebt gegeven was een behoorlijk bijdrage aan mijn zelfvertrouwen in mijn bevalling en daarvoor wil ik je hartelijk bedanken. Jij hebt mij goed laten zien welke kracht een vrouw in haar lichaam heeft en de associatie bevalling en seks was voor mij ondenkbaar, maar we hebben dat wel degelijk gebruikt tijdens het bevallen (zoenen, streling) en dat was geweldig. Ook namens Alexander wil ik je echt heel hartelijk bedanken en zal ik iedere vrouw in verwachting jouw cursus aanbevelen, want ik vind het een revolutionaire zienswijze.

Diana

--------------------

Zonder de wekelijkse hulp van Patricia was ik mijn zwangerschap niet door gekomen. Met oefeningen voor mijn bekkeninstabiliteit en andere problemen wist ze altijd precies hoe ze de pijn kon verlichten en hoe ik me goed kon voelen in mijn zwangere lijf.

Bette

---------------------

Patricia is tha bomb! Eén van mijn zwangerschapsgoeroe's die mij heeft geholpen vertrouwen te hebben in mijzelf, in mijn kracht te komen en ook heel hard te lachen :) Ik zou haar zeker aanraden, een feestje!

Stéphanie Floor

----------------------

Voor mij waren de wekelijkse lessen met Patricia een cadeau voor mezelf op alle fronten, en dat gun ik iedere zwangere vrouw en haar partner. De input die ze geeft, gaat veel verder dan alleen Yoga; het is een compleet plaatje van ruimte voor echt zwanger zijn met alle ongemakken en emoties er bij in combinatie met de sterke en zwakke kanten van jouw lichaam kennen. Ze ziet en voelt goed aan wat er speelt en durft hier zo mee om te gaan, dat vrouwen de ruimte voelen oprecht te zijn over hun emoties. Het vrijlaten van deze gevoelens is al DE voorbereiding op een betere bevalling, want alles wat je vastzet of geen ruimte geeft, kom je later tegen. Dat zijn de dingen die Patricia je leert... De oefeningen die veelal gaan over je echt kunnen openen en overgeven aan je lichaam helpen je hierbij. Er is ruimte voor vragen, tranen, verhalen, eerdere bevallingservaringen en ook al zie je de andere vrouwen misschien nooit meer, toch ontstaat er een mooie dynamiek van naar elkaar luisteren en meeleven. 

Mijn eerste bevalling kwam op een vervelende manier terug tijdens mijn tweede zwangerschap. Patricia heeft mij doen inzien dat je zoveel meer regie over de bevalling kan hebben dan je voor mogelijk houdt, zelfs als je thuis wilde bevallen en toch naar het ziekenhuis moet. Ze leert HAAR vrouwen (want zo noemt ze ons) en hun mannen om te gaan met eventuele angsten en tovert bij iedere vraag of emotie een bevallingsverhaal uit haar mouw. Het delen van al deze bevallingsverhalen van anderen geeft zoveel inzicht van wat je samen kunt bereiken tijdens de bevalling. 
Nu, twee keer bevallen, kan ik zeggen dat je goed voorbereiden en bewuste keuzes maken echt basis biedt voor mentaal sterk blijven tijdens de bevalling. Ik heb keihard moeten werken voor beide bevallingen, maar bij de tweede heb ik elke seconde bewust en in controle meegemaakt en wist ik, zoals Patricia het zegt, mijn draak te verslaan. 
Ook hebben de partnercursussen mijn vriend beter doen beseffen wat zwanger zijn is voor een vrouw en wat we en niet fijn is qua er zijn tijdens de bevalling. 
Ik had me geen mooiere samenwerking met hem kunnen voorstellen toen het eenmaal zo ver was en ben heel trots op ons allebei. Zoek je nog goede begeleiding / voorbereiding voor je bevalling? Dan ben je nu klaar met zoeken, en geniet er van!

Maja Oomen

--------------------

Geweldige ervaring bij Patricia. Met super veel kennis, humor en hands on tips en verhalen bereidt ze jou en je partner voor op de bevalling. Haar lessen zijn zowel NL als ENG talig en echt heel toegankelijk. Ze nam het beetje angst dat we hadden over bevallen helemaal weg en verving dat met een enorm verlangen om het allemaal mee te maken. We raden dit iedereen aan die voor het eerst bevalt, en willen voor een tweede kindje ook zeker weer terug. Ze geeft ook yogalessen en kan je als doula begeleiden!

Sterre van Rossem 

--------------------

Patricia is een wijze vrouw en moeder. Ze leert je vertrouwen op je eigen lichaam en op je eigen kracht en wijsheid. Haar lessen zijn open, eerlijk, persoonlijk en inspirerend en hebben veel bijgedragen aan het bijzondere proces van zwangerschap. En niet alleen aan een prachtige bevalling, maar ook aan het beginnende moederschap met al haar uitdagingen. Ik kan het iedereen ten zeerste aanraden haar lessen en partnerlessen te volgen!

Mariël Vaartjes 

IMG 0663a